Ohita valikko

Myyrähuippu tulossa läntiseen Suomeen – varaudu hengityksensuojaimilla nurkkien siivouksiin

Luonnonvarakeskuksen (Luke) 20.6.2024 julkaiseman tiedotteen mukaan läntiseen Suomeen on odotettavissa myyrähuippu. Luken johtava tutkija Otso Huittu kertoo, että läntisessä Suomessa myyrämäärän odotetaan olevan huipussaan syksyllä, kun taas muualla Suomessa määrät ovat pääosin alhaisia.

Myyrien kannat vaihtelevat kolmen neljän vuoden sykleissä, ja tällä hetkellä määrät ovat korkeimmillaan Länsi-Suomessa. Metsämyyrät levittävät Puumala-virusta, joka voi aiheuttaa myyräkuumetta. Ihminen altistuu virukselle ilmateitse. Työterveyslaitoksen mukaan myyräkuumeen taudinkuva vaihtelee oireettomasta vakavaan ja ihmisen sairastuminen myyräkuumeeseen on lähes aina peräisin metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn hengittämisestä.

Kun puuliiteriä tai muita tilan paikkoja siivotaan, voi siivouksesta nouseva pöly aiheuttaa tartunnan. Siksi tällaisissa töissä on tärkeää pitää yllään hengityksensuojainta ja käyttää siivoukseen mahdollisuuksien mukaan märkää rättiä imuroinnin sijaan.

Myyräkuumetta on mahdollista korvata ammattitautina silloin, kun altistuminen on tapahtunut työolosuhteissa. Myyräkuume onkin yleisin Melan ammattitautina korvaama tauti. Kymmenen vuoden otannalla, ajanjaksolla 1.1.2014–31.12.2023, korvatuista ammattitaudeista myyräkuumeen osuus oli 20,3 %. Seuraavaksi yleisin ammattitauti oli allerginen alveoliitti eli homepölykeuhko 11,5 %:n osuudella.

Epäiletkö sairastuneesi myyräkuumeeseen?

Mikäli epäilet sairastuneesi myyräkuumeeseen omalla tilallasi tai työtehtävissäsi, kannattaa asiasta tehdä vahinkoilmoitus Melaan ja hakeutua lääkärin hoitoon. Muista ilmoittaa ammattitautiepäilystä 60 päivän kuluessa vahingon sattumisesta. Vahinkoilmoituksen voi täyttää Melan asiointipalvelussa.

 

Lisätietoja

Sanna Helve-Tuomainen, yksikönpäällikkö, sanna.helve-tuomainen(at)mela.fi tai p. 029 435 2362

 

Lue lisää:

Luonnonvarakeskuksen tiedote 20.6.2024: https://www.luke.fi/fi/seurannat/myyrahuippu-odotettavissa-lantiseen-suomeen

Työterveyslaitos: Tartuntataudit https://www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/ammattitaudit/tartuntataudit#:~:text=Myyr%C3%A4kuumeen%20aiheuttaa%20hantaviruksiin%20kuuluva%20Puumala,mets%C3%A4myyrien%20eritteiden%20saastuttaman%20p%C3%B6lyn%20hengitt%C3%A4misest%C3%A4

Epäiletkö sairastuneesi ammattitautiin? Lue ohjeet sivulta Tapaturman tai ammattitaudin kohdatessa: https://www.mela.fi/tapaturman-tai-ammattitaudin-kohdatessa/

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö