Ohita valikko

Maataloudessa varauduttu hyvin koronaan 

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan valtuuskunnan kokouksessa 3.12.2020 toimitusjohtaja Päivi Huotari totesi, että maataloudessa on varauduttu koronatilanteeseen pääsääntöisesti hyvin. Eri viranomaistahot, tuottajaliitot ja Mela ovat tuottaneet ajantasaisia ohjeita toiminnan turvalliseen ylläpitämiseen ja yrittäjät ovat päivittäneet oman tilansa varautumissuunnitelmia.

Korona kaikkien asia

Koronalta suojautuminen on erittäin tärkeää pienillä ja työvoimaintensiivisillä työpaikoilla, kuten maatiloilla. Koronatilanne ei toistaiseksi ole näkynyt esimerkiksi Mela-sairauspäivärahahakemusten määrän kasvuna.

– Epidemia on kuitenkin pahenemassa monissa osissa maata, eikä huoli suinkaan ole vielä ohi, painottaa toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Työhyvinvointipalveluilla tukea jaksamiseen

Poikkeuksellisina korona-aikoina yrittäjien jaksaminen on erityisen kovilla. Mela on järjestänyt viljelijöiden tukemiseksi syksyn aikana hyvinvointitilaisuuksia turvallisuusohjeita tarkasti noudattaen. Vaikka henkilökohtainen vuorovaikutus olisi jaksamisenkin kannalta todella tärkeä, epidemian kiihtyessä tapahtumia on jouduttu siirtämään virtuaalisiksi kohtaamisiksi.

Välitä viljelijästä -projekti ehkäisee viljelijöiden työkykyriskiä

Projektin toimenpiteet maatalousyrittäjien hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseksi jatkuvat vuonna 2021. Myös tarpeellisiksi ja vaikuttaviksi koettuja projektityöntekijän kohtaamisia jatketaan koronan turvallisuusohjeet huomioiden.

Työterveyspalveluiden hankinta entistä helpompaa

Työterveyshuollolla on tärkeä rooli maatalousyrittäjän työkyvyn tukena myös korona-aikana. Mela on avustanut työterveyshuoltopalveluiden käyttöönottoa kilpailuttamalla tuottajaliittojen kanssa alueellisia palvelusopimuksia. Näiden avulla viljelijä löytää helpommin kohtuulliseen hintaan ja hyvään laatuun sitoutuneen palveluntuottajan.

Lomitukseen liittyvä kehittämishanke etenee

Maatalouslomituksen hallinnon kehittämistä pohditaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Työryhmän määräaika jatkuu ensi maaliskuuhun. Käytännön toimenpiteiden odotetaan toteutuvan aikaisintaan vuonna 2025. Mela selvittää parhaillaan myös lomituksen paikallisyksikkörakenteen kehittämistä. Akuutissa koronatilanteessa lomituspalveluiden merkitys on tavallistakin suurempi.

Lisätietoja
toimitusjohtaja Päivi Huotari, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela, p. 050 500 4514

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö