Ohita valikko

Liikennevakuutuslaki muuttuu 1.6. – vaikutusta myös vapaa-ajan vahinkojen korvattavuuteen

Uudistettu liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024 ja tuo monia aiemmin vakuuttamattomia liikkumisvälineitä liikennevakuutuksen piiriin. Mönkijät, suuret sähköpotkupyörät ja lasten sähköiset autot tulee jatkossa liikennevakuuttaa.

Mikä muuttuu?

Kesäkuusta alkaen liikennevakuutus tulee hankkia sellaisille moottorilla kulkeville laitteille, jotka painavat yli 25 kg tai kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa. Tällaisia ovat mm. sähköskootterit, senioriskootterit ja jotkin lasten käytössä olevat sähköautot. Näiden lisäksi liikennevakuutettavia ovat esimerkiksi kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat. Poikkeuksen vakuuttamisvelvollisuuteen tekevät sellaiset sähköavusteiset polkupyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista.

Vapaa-ajan MATA-vakuutusturva ei korvaa liikennevahinkoja

Muutoksella on vaikutusta Melan vapaaehtoisen vapaa-ajan vakuutuksen perusteella korvattaviin vahinkoihin. Vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta ei korvata liikennevahingoksi katsottavaa vahinkoa.

Aiemmin esimerkiksi sähköskootterilla sattunut vahinko on voitu korvata vapaa-ajan tapaturmana. Lakiuudistuksen jälkeen sähköskootteri pitää liikennevakuuttaa, mikäli se painaa yli 25 kg tai sen nopeus on yli 25 km tunnissa. Näin ollen 1.6.2024 alkaen tällaisella sähköskootterilla tapahtunut tapaturma ei voi tulla korvattavaksi Melan vapaa-ajan vakuutuksesta.

Jatkossa myös vuokrattavat sähköpotkulaudat on liikennevakuutettava riippumatta niiden painosta, joten vuokratun sähköpotkulaudan kanssa sattuneen tapaturman korvaukset on haettava liikennevakuutuksesta. Liikennevakuutuksen hankkimisesta vastaa vuokraava yritys.

Lakiuudistuksella vaikutusta myös kilpaurheiluun

Lakiuudistuksessa poistetaan liikennevakuutuslaista moottoriajoneuvokilpailuja koskeva rajoitus. 1.6.2024 alkaen moottoriajoneuvokilpailuun osallistuvan ajoneuvon katsotaan olevan liikenteessä silloinkin, kun sitä käytetään liikenteestä eristetyllä alueella kilpailu- tai testaustarkoituksiin taikka kilpailuun välittömästi liittyvään harjoitteluun. Näissä sattuvat tapaturmat korvataan jatkossa liikennevakuutuksesta eikä vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta.

Tapaturmavakuutuksesta kattava turva vapaa-aikaan

Melan vapaa-ajan tapaturmavakuutus korvaa yksityistalouden töissä ja vapaa-ajalla sattuneet äkilliset ja ennalta arvaamattomat tapaturmat. Vapaa-ajan vakuutus on vapaaehtoinen, ja se on otettava aina erikseen. Vapaa-ajan vakuutus korvaa jatkossakin sellaisten liikennevälineiden kanssa sattuneet vahingot, joita ei tarvitse liikennevakuuttaa. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköavusteiset polkupyörät sekä alle 25 kg painavat ja alle 25 km/h kulkevat sähköpotkulaudat. Lue lisää Melan vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta sivulta Vapaa-ajan tapaturmaturva

 

Lisää aiheesta

Liikennevakuutuskeskuksen tiedote 2.5.2024: https://www.lvk.fi/liikennevakuutuskeskus/tiedotteet/2024/liikennevakuuttamisen-uusi-laki-voimaan/

 

Lisätietoja

Sanna Helve-Tuomainen, yksikönpäällikkö, sanna.helve-tuomainen(at)mela.fi tai p. 029 435 2362

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö