Ohita valikko

Hallitusohjelman vaikutukset maatalouteen ja Mela-turvaan

3.6.2019 julkistettu neuvottelutulos hallitusohjelmasta Osallistava ja osaava Suomi - sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta sisältää useita sosiaaliturvan kehittämiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä kirjauksia, jotka koskevat myös maatalousyrittäjiä.

Hallitusohjelman mukaan hallitus käynnistää sosiaaliturvauudistuksen, jota valmistellaan tutkimusperusteisesti ja laaja-alaisesti eri alojen asiantuntemusta hyödyntäen parlamentaarisessa komiteassa. Komitean työ tähtää sosiaaliturvan rakenteelliseen ja toiminnalliseen kehittämiseen pitkällä aikavälillä.

Hallitusohjelman mukaan pieniä eläkkeitä korotetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmän kautta. Kuntoutusjärjestelmää kehitetään ja osatyökykyisten työllistymistä helpotetaan. Lomituslaki uudistetaan. Välitä viljelijästä -toimintamalli turvataan ja sen vakinaistaminen arvioidaan vaalikauden lopussa. Uuden EU-ohjelmakauden valmistelussa luodaan väline edistämään maatilojen sukupolvenvaihdoksia. Myös kaupallisten kalastajien sukupolvenvaihdoksia pyritään helpottamaan.

– Hallitusohjelman linjaukset ja toimenpiteet tukevat kokonaisuutena toteutuessaan pitkällä tähtäimellä maatalouselinkeinon tulevaisuutta ja maatalousyrittäjien hyvinvointia. Välitä viljelijästä -toimintamallin jatkuvuuden varmistaminen helpottaa osaltaan maatalousyrittäjien jaksamista raskaassa työssä. Myös lomituslain uudistaminen on tervetullut. Näin lomitusta päästään kehittämään kotieläintaloutta harjoittavan yrittäjän arkea helpottavaan suuntaan, toteaa toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Lisätietoja

Valtioneuvosto Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 3.6.2019

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö