Ohita valikko

Työturvallisuus

Tee työstäsi sujuvaa ja turvallista!

Työturvallisuustyömme tavoitteena on vähentää tapaturmia ja ammattitauteja.

Sujuva ja turvallinen työ tarkoittaa oikeita työtapoja kunnossa olevissa tiloissa ja asianmukaisilla koneilla ja laitteilla.

Oleellisinta on, että työntekijä on fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa ja ammattitaitoinen.

Tavoitteenamme on nolla tapaturmaa

Työturvallisuustyöllä haluamme eroon tapaturmista. Uskomme asenteen ja esimerkin voimaan. Asettamalla tavoitteeksemme nolla tapaturmaa uskomme, että päämäärä on mahdollista tavoittaa.

Työturvallisuus on 95 % asennetta ja 5 % tietotaitoa!

Hallitse riskit

Muutos lähtee pienistä päivittäisistä toimista työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin hyväksi. Jatkuva riskien arviointi ja vaarojen tunnistaminen sekä löydettyjen epäkohtien nopea korjaaminen estävät tapaturmat tehokkaasti.

Alkavan yrittäjän tilakäynnillä uusi maatalousyrittäjä saa tietoa Mela-turvasta ja työhyvinvoinnista yhdessä Mela-asiamiehen kanssa keskustellen. Asiamies ottaa yhteyttä sinuun, kun olet uusi yrittäjä. Tilakäynti hoidetaan tarpeidesi ja toiveidesi mukaan sellaisena ajankohtana, joka sinulle parhaiten sopii.

Lue palveluistamme työhyvinvointia maaseudun yrittäjille -osion etusivulta. Työhyvinvointi- ja työturvallisuuspalvelujamme ovat esimerkiksi hyvinvointipäivät, luennot ja työpajat ja Voimaverstas – Vahvana muutoksiin!

Julkaisut

Tuotamme työturvallisuutta edistäviä esitteitä, tietokortteja, elokuvia ja pelejä. Julkaisuja voi tilata omaan käyttöön, opettaja opiskelijaryhmälle, tilaisuuden vetäjä osallistujille tai työterveyshoitaja tilakäynneillä jaettavaksi. Materiaali on maksutonta.

Tilaa maksuttomia julkaisuja nettisivuiltamme: Julkaisut.

Työkaluja maatalouden riskienhallintaan

Suojaudu työssä

Opastamme henkilösuojainten valinnassa, käytössä, hoidossa ja säilytyksessä. Koulutusta on tarjolla sekä verkko-opiskeluna että esimerkiksi suojainesittelynä.

Farmarin suojaintutkinto

Pätevöidy suojainosaajana, suorita suojaintutkinto. Farmarin suojaintutkinto on innostava virtuaalinen oppimisympäristö kaikille maatalouden parissa työskenteleville.

Suojaintutkinnossa perehdytään maataloudessa tarvittaviin henkilönsuojaimiin, niiden käyttöön, hoitoon ja säilytykseen. Verkko-opiskelu koostuu tietoiskuista ja monipuolisista tehtävistä. Kokonaisuuteen kuuluu seitsemän osiota: hengityksen, kuulon, silmien, pään, käsien ja jalkojen suojaus sekä työvaatetus. Jokainen osio kestää noin 10–15 minuuttia. Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai osissa.

Tutkinnon suorittanut todistaa pätevyytensä maatalouden riskienhallinnassa ja osoittaa valmiutensa turvalliseen työskentelyyn maatilan eri tehtävissä. Suorituksesta myönnetään suojaindiplomi. Tutkinto on maksuton.

Suojainesittely

Neuvoja suojainten valintaan maatilan töissä saat työturvallisuusasiamieheltä.

Asiamiehet esittelevät maatalouden henkilönsuojaimia esimerkiksi alan tapahtumien ja luentotilaisuuksien yhteydessä. Pääset näkemään ja sovittamaan uusia suojaimia.

Työturvallisuusasiamiesten yhteystiedot löydät sivulta työhyvinvointia maaseudun yrittäjille.

Suojainvideot

Tutustu maatalouden henkilönsuojaimiin videoesittelyn avulla. Melan työturvallisuusasiamies Asko Ikonen esittelee suojaimia sekä opastaa niiden käytössä, huollossa ja säilytyksessä.

Katso suojainvideot osissa tai kaikki kerralla: suojainvideot.

Suojaa itsesi -esite

Lukupaketti suojaimista, niiden käytöstä, hoidosta ja säilytyksestä. Tilaa esite nettisivuiltamme: työturvallisuus- ja työhyvinvointiesitteet.

Tietokortit

Tietoa tapaturmista ja niiltä suojautumisesta tiiviissä paketissa: Tietokortit.

Videoita työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista

Motivointielokuva Ranka kertoo hyvän työergonomian tärkeydestä huumoria unohtamatta. Elokuva toimii keskustelun avaajana. Isännän tarina herättää pohtimaan sitä, minkä katsoja jo asiasta tietää. Elokuva myös yllättää! Kesto noin 10 minuuttia. Tekstitys ruotsiksi ja englanniksi. DVD-elokuvan voi tilata Melan nettisivuilta esimerkiksi opetuskäyttöön.

Lyhyillä Turvallinen maatila -videoilla tartutaan maatilan turvallisuuden ja työhyvinvoinnin eri teemoihin yrittäjien näkökulmasta. Haluamme videoiden avulla kannustaa maataloudessa toimivia kiinnittämään huomiota omaan rooliinsa maatilan riskien hallinnassa ja vahinkojen torjunnassa.

Turvallinen maatila -videoiden aiheet:

  • Jaksamisen rajat
  • Paloturvallinen navetta
  • Tapaturmat
  • Maatalousyrittäjä – tilan tärkein voimavara
  • Lapset
  • Tiedostaminen ja ennakointi palontorjunnassa

Ranka-elokuvan, Turvallinen maatila -videot ja monta muuta videota voit katsoa sivulta Videoita työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta.

Lasten turvallisuus maatilalla

Tee maatilasta turvallinen lapsille, omille ja tilalla vieraileville. Tutustu lapsille ja aikuisille suunnattuihin tuotteisiimme.

Farmiseikkailu – Jännittävä koko perheen lautapeli

Farmiseikkailu on vauhdikas kierros maatilan pihapiirissä, jossa turvallisuutta tarkastellaan lapsen silmin. Peliohjeet löytyvät erikseen myös ruotsiksi ja englanniksi.

Heitä noppaa ja aloita peli, mutta tilaa se ensin Melasta! Tilaa peli julkaisut-sivulta.

Farmiralli – Turvallisin mobiilipeli lapsille

Farmiralli, maatilan pihapiiriin sijoittuva mobiilipeli on suunnattu 5–12 -vuotiaille lapsille.

Farmirallissa kierrellään maatilan pihapiirissä. Pelissä leikki ja pienet maatilan tehtävät vuorottelevat. Peli on opettavainen ja viihdyttävä. Peli palkitsee turvallisista toimintatavoista, nokkeluudesta ja nopeasta reagoinnista. Lataa peli maksutta Google Play Kauppa -sovelluksessa Android-puhelimeesi.

Video lasten turvallisuudesta maatilalla

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö