Ohita valikko

Loistolomittaja

Ammattitaitoinen lomittaja on ruoantuottajan tärkeä yhteistyökumppani. Lomittajia tarvitaan, jotta tuottajat saisivat välttämättömän hengähdystauon työstään sekä tuuraajan sairauslomalleen.

Loistolomittaja-kampanjan tulokset on julkaistu

Maatalouslomittajan työ on itsenäistä ja palkitsevaa, mutta myös vaativaa ja vastuullista. Työhön kuuluvat tilan päivittäiset, tuotannon jatkumiselle välttämättömät työt. Nämä vaativat monenlaista osaamista muun muassa eläinten hoidosta ja ruokinnasta sekä erilaisten koneiden ja laitteiden käytöstä. Lomittaja on myös tiivis osa tilan työyhteisöä, joten lomitustyössä kysytään myös hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

Halusimme syksyn 2020 Loistolomittaja-kampanjassa nostaa esille maatalouslomittajien arvokkaan työn ja ammattitaidon sekä lomitustyön merkityksen maatalousyrittäjälle ja maaseudun elinvoimaisuudelle.

Kyseessä ei ollut kilpailu, jossa valitaan kaikista paras lomittaja. Jokaisella on omat vahvuutensa ja monenlaiset lomittajat voivat olla loistolomittajia. Halusimme ilmiantajien kuvausten avulla tuoda esiin lomittajan työn monipuolisuuden ja tärkeyden.

Loistolomittaja -kampanja päättyi 31.12.2020. Saimme 389 ilmiantoa loistavasta lomittajasta ja erinomaisia perusteluita, mikä tekee lomittajasta loistavan. Parhaat perustelut saaneet lomittajat sekä heidän heidän ilmiantajansa julkaistiin 8.4.2021.

Millainen on loistolomittaja?

Kysyimme teiltä, millainen on loistolomittaja. Onko hän lomittaja, joka arvostaa työtään, hoitaa tehtävänsä hyvin ja ammattitaitoisesti, on luotettava ja pärjää erilaisissa tilanteissa?

Loistolomittaja voi olla kunnallinen lomittaja, ostopalvelulomittaja, lomituspalveluyrittäjä tai lomituspalveluyrityksen lomittaja.

Ilmoituksia loistavista lomittajista tuli sekä maatalousyrittäjiltä että lomittajien kollegoilta ja hallintohenkilöstöltä. Kaikki ilmoitukset olivat erittäin kannustavia ja korostivat maatalouslomittajan työn tärkeyttä maatalousyrittäjien hyvinvoinnille.

Parhaat perustelut valitsi ryhmä, johon kuuluvat edustajat Melasta, Maatalouslomittajat ry:stä, Kuntatyönantajista ja tuottajajärjestöistä.

Valitsitte loistolomittajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi:

  • Oma-aloitteellisuus ja luotettavuus
  • Eläinten ja niiden käyttäytymisen tuntemus
  • Huolellisuus ja annettujen ohjeiden noudattaminen

Loistolomittajat vuosimallia 2021

Loistolomittaja-kampanjan voittajiksi valittiin Heidi Hakkarainen Pielisen Karjalan lomituksen paikallisyksiköstä, Jouki Tchaous Sastamalan kaupungin lomituspalveluista ja Tuomas Turunen Muhoksen paikallisyksiköstä. Kunniamaininnan kampanjassa sai Mira Tukiainen Mikkelin kaupungin lomituspalveluista.

Heidin ilmoitti Loistolomittajaksi Jukka Kurki, Joukin Hanna Myrskyranta ja Tuomaksen Ville Junnila. Miran kunniamaininnan perusteli Eevi Piili.

Kolme Loistolomittajaa saivat Melalta 1 000 euron arvoisen kotimaan majoituslahjakortin ja heidän ilmoittajansa 500 euron lahjakortin.

Näin ilmoittajat perustelivat loistolomittajiaan

Heidi on tunnollinen ja hän työskentelee eläinten kanssa luontevasti ja rauhallisesti. Hän tuntee eläimet ja on niiden seurassa kuin kotonaan. Hän seuraa eläimien käyttäytymistä harkiten sekä näkee esimerkiksi sairaat tai muuten heikommassa kunnossa olevat eläimet helposti. Hän seuraa eläinten kiimoja ja siemennyttää eläimet säntillisesti. Hän informoi tilanväkeä tarvittaessa, eikä pelkää kysyä, jos jokin asia askarruttaa. Heidin käsiin voi huoletta jättää eläimet ja voi olla varma, että niistä huolehditaan koko sydämellä.

Kaikki konetyöt luonnistavat Heidiltä myös kädenkäänteessä. Hän ajaa traktorit sekä rehunjakovaunut yms. koneet, jotka eteen tulevat. Pienellä perehdytyksellä onnistuvat vaikeammatkin konetyöt. Lypsyrobotin hallinta ja siihen liittyvät sivutoimet onnistuvat vaivatta. Ongelmatilanteissa Heidi osaa ottaa itsenäisesti yhteyttä huoltoteknikoihin. Robotin tuottama datan seuranta on Heidille arkipäivää. Sieltä Heidi poimii seurattavat eläimet ja hakee ne tarvittaessa lypsylle:)

Jukka Kurki Heidi Hakkaraisesta 

 

Kun Jouki tulee lomittamaan, voi jäädä hyvällä mielellä lomalle. Lehmät on hoidettu suurimmasta pienimpään vähintään yhtä hyvin, kun ne itse hoitaisin. Hyvä karjasilmä. Työympäristö on siisti ja ohjeet on luettu ja niitä noudatettu parhaalla mahdollisella ammattitaidolla. Yllättävissäkään tilanteissa sormi ei mene suuhun vaan Jouki tarttuu asioihin ja hoitaa ne itse, mutta osaa silti tarvittaessa kysyä myös apua. Osaa ottaa myös vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa omaa toimintaansa.

Näkee, että hän nauttii työstään. Lisäbonuksena olen itse saanut monta hyvää ja toimivaa käytännön vinkkiä päivittäisten töiden suorittamiseen.  Iso Kiitos koko perheen puolesta, kun äitikin saa välillä olla ihan lomalla!

Hanna Myrskyranta Jouki Tchaousista 

 

Tuomas Turunen on lomittajan työssään luotettava ja tunnollinen sekä työskentelee avoimesti, rehellisesti ja vastuullisesti. Hän suoriutuu eläintilan työjärjestyksen mukaisista töistä itsenäisesti ja työnjälki on laadukasta. Tuomas tarkkailee, hoitaa ja käsittelee eläimiä turvallisesti. Hän ruokkii eläimet ruokintaohjeiden mukaisesti. Hänellä on kykyä hoitaa ongelmatilanteet oikealla tavalla ja toimia erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti. Tuomas osaa työskennellä eläinten lajityypillisen käyttäytymisen huomioon ottaen. Hänellä on erityisen harjaantunut karjasilmä, jonka ansiosta hän havaitsee eläinryhmästä tarkkailua vaativat tai sairaat eläimet. Tuomaksella on halua kehittyä eläintenhoitajana eläinten hyvinvointia edistäen ja hän huolehtii omalta osaltaan tarttuvien tautien ennaltaehkäisystä. Erilaisten eläintenhoitotöissä tarvittavien koneiden ja laitteiden käyttö on sujuvaa ja luontevaa Tuomakselle. Lomittajana hän haluaa antaa yrittäjälle rauhan lomailla.

Ville Junnila Tuomas Turusesta 

 

Mira, meidän oma tehotyttö! Hän on erittäin ammattitaitoinen lomittaja, jonka työskentelyyn voi luottaa 100 prosenttisesti. Hän hallitsee eläinten käsittelyn ja erilaiset koneet ja on valmis joustamaan tarpeen vaatiessa. Miralla on aito mielenkiinto työtään ja erityisesti eläimiä kohtaan ja hän suoriutuu töissään loistavasti eikä rimaa alittaen.

Jos jotain ei hallita, Mira on valmis sen oppimaan! Hän on myös sosiaalinen ja tulee toimeen kaikkien kanssa, ketä nyt navetassa hänen kanssaan sattuukin olemaan. Miran ansiosta tilan väki voi pitää vapaapäivää huoletta ja palata hyvillä mielin. Eniten arvostan Mirassa sitä, että hän tekee työnsä aina ’niin kuin itselle tekisi’, eli huolehtii eläimistä ja muusta kuin ne olisivat hänen, eli hyvin ja rakastavasti.

Eevi Piili Mira Tukiaisesta 

Loistolomittajat

Tutustu Heidiin, Joukiin ja Miraan sekä heidän työhönsä Loistolomittajat-videolla!

Jatkamme lomittajan tärkeän työn esille tuomista

Loistolomittaja-kampanjan tavoitteena oli lisätä maatalouslomittajan ammatin tunnettuutta ja arvostusta. Kampanjassa saatua materiaalia tullaan käyttämään muun muassa oppilaitos- ja markkinointimateriaalin tuottamisessa.

Lisätietoa kampanjasta:

lomituspalvelut-yksikön asiantuntijat Erkki Eskola, erkki.eskola(at)mela.fi tai puh. 029 435 2480 ja Marketta Ahlsten, marketta.ahlsten(at)mela.fi tai puh. 029 435 2265

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö