Ohita valikko

Välitä viljelijästä -projektin toiminta ja maatalousyrittäjien hyvinvointipalvelut korona-aikana

Koronan aiheuttama tilanne on poikkeuksellinen ja muuttanut monen arkea. Välitä viljelijästä -projektin toiminta jatkuu kuitenkin koronaviruksesta huolimatta. Viranomaissuositusten mukaisesti olemme peruneet kaikki kevään työhyvinvointitapahtumat ja -koulutukset, mutta tarjoamme työhyvinvointia ja työkykyä tukevia palveluita etänä.

Välitä viljelijästä -projektissa hoidamme poikkeusolojen aikana yhteydenpidon asiakkaisiin ensisijaisesti puhelimitse. Tilakäyntejä emme tee, elleivät ne ole ehdottoman välttämättömiä. Näin toimien haluamme välttää turhia altistustilanteita sekä turvata asiakkaidemme ja henkilöstön terveyden. Jos tilanne välttämättä vaatii tilakäyntiä, noudatamme viranomaisten antamia toimintaohjeita.

Mahdollisuus ostopalvelusitoumukseen jatkuu poikkeustilanteesta huolimatta

Välitä viljelijästä -projektin kautta maatalousyrittäjällä on ollut mahdollista saada 500 euron arvoinen ostopalvelusitoumus joko henkisen jaksamisen tukemiseen tai muuhun jaksamista tukevaan asiantuntija-apuun. Ostopalvelusitoumuksen voi saada edelleen, mutta olemme toistaiseksi muuttaneet sitoumuksen hakuprosessia sellaiseksi, ettei tilakäyntiä tarvita.

Sitoumusta haetaan edelleen projekti- tai hanketyöntekijän kautta. Hän kartoittaa tilanteen puhelimitse ja hakuprosessi hoidetaan sähköisesti tai kirjeitse. Uusiin sitoumuksiin myönnämme poikkeuksellisesti puolen vuoden käyttöajan. Ennen sitoumuksen hakemista kannattaa kuitenkin varmistaa, että palveluntuottaja pystyy tarjoamaan palvelua koronaepidemiasta huolimatta.

Useat palveluntuottajat ovat ryhtyneet tarjoamaan palveluja etäyhteyksien kautta. Esimerkiksi terapiaa saa myös verkossa tai puhelimen välityksellä. Kokemukset nettiterapiasta ovat projektin ajalta olleet hyviä, joten palvelua ei kannata vierastaa. Myös monet muut auttavat tahot hoitavat tällä hetkellä yhteydenpitoa etäyhteyksien tai puhelimen välityksellä.

Seitsemässä maakunnassa Välitä viljelijästä -projektia vastaavia palveluja antavat MTK-liittojen hallinnoimat hyvinvointihankkeet. Melan myöntämiä ostopalvelusitoumuksia on mahdollista hakea myös näiden hankkeiden työntekijöiden kautta. Kaikkien projekti- ja hanketyöntekijöiden yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme: mela.fi/projekti

Tarjoamme työhyvinvointipalveluja etänä

Henkilökohtaista neuvontaa työkykyyn liittyen: Maatalousyrittäjien Tyhy-neuvojalta saat työhyvinvointia tukevaa palvelua puhelimitse tai sähköpostitse. Voit ottaa yhteyttä Tyhy-neuvojaan työkykyyn, varhaiskuntoutukseen sekä työterveyshuoltoon liittyvissä asioissa soittamalla numeroon 029 435 2200 tai laittamalla sähköpostia tyhy(at)mela.fi.

Apua tilan riskienhallintaan ja turvallisiin työtapoihin: Jos työturvallisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, voit ottaa yhteyttä Työturvallisuusneuvojaan. Työturvallisuusneuvojan tavoitat puhelinnumerosta 029 435 2100 tai sähköpostitse tyoturvallisuusneuvoja(at)mela.fi. Saat työturvallisuusneuvojalta monenlaisia vinkkejä riskienhallintaan ja turvallisiin työtapoihin.

Olethan huomannut myös Melan Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjan? Vuoden aikana meillä on käynnissä monenlaisia työturvallisuuskilpailuja, joissa kaikki osallistujat palkitaan. Lisäksi etsimme Suomen turvallista maatilaa, joka tullaan palkitsemaan 5000 euron rahapalkinnolla. Kannattaa osallistua! Tarkoituksena ei ole löytää huippumoderneja tiloja, vaan tiloja, joilla työturvallisuusasiat on mietitty järkevästi ja työturvallisuus- ja työhyvinvointihaasteisiin on onnistuttu vastaamaan uudella tavalla.  Lue lisää kampanjasta ja kilpailuista: mela.fi/nollatapaturmaa

Muita työhyvinvointia tukevia palveluita verkossa

Nyt, kun liikkumista on syytä rajoittaa, kannattaa tutustua verkossa olevaan työhyvinvointitarjontaan. Esimerkiksi Headsted tarjoaa maksuttomia verkko-ohjelmia stressin, alakulon, univaikeuksien tai jännitystilojen hallintaan. Myös Oivamieli -verkkosivusto tarjoaa harjoitteita stressinhallintaan ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen.

Mielenterveystalolla on maksuttomia omahoito-ohjelmia muun muassa alakulon, tunnelukkojen, talousahdingon, parisuhteen, mielen hyvinvoinnin ja unettomuuden hoitamiseksi. Tutustu Mielenterveystalon omahoito-oppaisiin.

Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen ja kokemusten jakaminen.

Keskusteluapua saat myös maaseudun tukipuhelimesta Raitista. Raitissa voit purkaa mieltäsi kuormittavia asioita nimettömästi. Voit soittaa maksuttomasti numeroon 0800-92550 joka päivä klo 18.00 – 22.00.

Lisätietoa:
työkykytiimin vetäjä, Pirjo Saari, p. 0400341390 tai pirjo.saari(at)mela.fi
Välitä viljelijästä -projektin vetäjä Pirjo Ristola, p. 040 588 0744 tai pirjo.ristola(at)mela.fi

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö