Ohita valikko

Työturvallisuuden hyvät käytännöt

Hyvissä käytännöissä nostamme esille asiakkailtamme ja Turvallinen maatila 2020 -kilpailusta saatuja työturvallisuusvinkkejä. Hyvät käytännöt perustuvat myös tutkittuun tietoon.

Jaa oma työturvallisuusvinkkisi tai maatilan hyvä käytäntö osallistumalla työturvallisuuskisaamme. Parhaat palkitaan!

Työturvallisuuden hyvät käytännöt

Eläinten hyvä kohtelu on ennakoivaa työturvallisuutta

Maatalousyrittäjä kiittää ja rapsuttaa tyytyväistä lehmää

Eläinten hyvä kohtelu on tärkeä osa työturvallisuutta. Lähes puolet työtapaturmista liittyy eläinten hoitotyöhön. Kun eläinten olosuhteet ovat hyvät, myös navetassa työskentelevillä on hyvät työskentelyolosuhteet.

Suunnittele työ niin, että sinulla on aikaa seurustella eläinten kanssa. Puhu eläimille rauhallisesti, pidä kiinni päivittäisistä rutiineista ja seuraa niiden käyttäytymistä. Kun eläin luottaa ihmisiin, on sen kanssa turvallisempaa työskennellä erilaisissa tilanteissa.

Lukkoparsi helpottaa turvallista työskentelyä

Lehmä on kiinni lukkoparressa ja sen pään asento on lukittu annosteluapurilla. Matalousyrittäjät lääkitsevät lehmää letkulla suoraan vatsaan.

 

Eläinten siirrot ja käsittelyt aiheuttavat monia yllättäviä vaaratilanteita, varsinkin jos on kyse sairaasta eläimestä. Lukkoparsi helpotta eläinten kiinniottamista ryhmänä tai yksitellen. Eläimet voidaan myös vapauttaa yksitellen.

Siirrettävällä annosteluapurilla saa kätevästi lehmän pään lukittua. Letkusyöttö on paljon turvallisempi, kun yhtä ihmistä ei tarvita pitämään lehmän päätä paikallaan.

Liukkautta kannattaa torjua ulkona ja sisällä

Kurottajalla ja hiekanlevityskauhalla hiekoitetaan makuuparsia pihattonavetassa

Liukastumiset ja kaatumiset eri maatalouden töissä aiheuttavat 40 % maatalouden korvatuista tapaturmista.

Kuvan tilalla käytetään kivetöntä hiekkaa makuuparsien kuivikkeena. Hiekka on hyväksi utareterveydelle ja lehmien jaloille. Samalla ylivuotava hiekka poistaa liukkautta myös lantakäytävällä ja vähentää näin eläinten ja ihmisten liukastumisriskiä. Samaa hiekkaa voi käyttää myös kulkureittien hiekoitukseen maatilan pihamaalla.

Pyri vähentämään yksipuolista ja kuluttavaa toistotyötä

Robottiharja pitää ruokintapöydän siistinä ja tuo säilörehun nautojen ulottuville

Pidempi työura kotieläinten hoitotyössä aiheuttaa erilaisia kulumia ja yksipuolista rasitusta. Esimerkiksi päivittäiset pitempikestoiset kolaus ja talikko ja harjaustyö voi helpottaa erilaisilla apuvälineillä. Tällä tilalla käytetään robottiharjaa, joka tuo säilörehut lehmien ulottuville ja pitää ruokintapöydän siistinä ja kuivana. Yhtä lailla kannatta miettiä miten lypsyn eri vaiheita voisi keventää. Robotti ei ole kaikille ratkaisu, lypsykiskot ja lypsimenirroittimet keventävät myös lypsytyötä.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö