Beskattning

Arbetspensioner är skattepliktig inkomst. För förskottsinnehållningen av skatt behövs ett skattekort för pensionsinkomst.

När pensionen börjar
Du behöver ett nytt skattekort för pensionen eftersom pensionsinkomster beskattas på annat sätt än löneinkomster. Beställ ett skattekort för pensionsinkomst genast då du har fått ett beslut från LPA om pensionen. LPA innehåller skatt enligt 40 procent tills vi får ett pensionsskattekort. Genom att skaffa ett pensionsskattekort säkerställer du att det inte innehålls för mycket eller för lite skatt på pensionen.

När du ansöker om skattekortet behöver du ett beslut om att pensionen börjar. Dessutom behöver du uppgifter om dina inkomster, förskottsinnehållningar och avdrag från början av året. Skatteförvaltningen skickar skattekortet direkt till LPA.

Ett nytt skattekort kan beställas

  • via Skatteförvaltningens webbplats skatt.fi/skattekort
  • per telefon 029 497 001 (måndag–fredag kl. 9–16.15)
  • på skattebyrån.

När pensionen redan löper
Under de följande åren får LPA de uppgifter som behövs för förskottsinnehållningen direkt av skattemyndigheterna. Du kan be att få ett nytt skattekort om förskottsinnehållningen är för stor. Om skatteprocenten behöver höjas kan du anmäla det via LPA:s e-tjänster eller genom att ringa oss.

Om du har börjat få pension under den senare delen av året har pensionsuppgifterna kanske inte hunnit till Skatteförvaltningen i tid. I så fall ska du själv skaffa ett pensionsskattekort för följande år.

Om din pension ändras under året
Det anmäls inte till Skatteförvaltningen om din pension ändras under året. Du måste i så fall själv ansöka om ett nytt skattekort. När du gör det behöver du beslutet om den ändrade pensionen och en utredning om dina övriga inkomster från början av året. Skatteförvaltningen skickar det nya skattekortet direkt till LPA.

LPA använder den gamla skatteprocenten i januari
De nya skattekorten träder i allmänhet i kraft från februari så att det föregående årets skattekort och innehållningsprocent används i januari.

Mer information om beskattningen av pensioner finns på skatt.fi.

Uppdaterad 10.01.2017