Levnadssätt

Levnadssätten har stor betydelse för hur vi mår. Dagens forskning betonar alltmer bland annat sömnens, motionens och kostens betydelse för hälsan och arbetsförmågan. Levnadssätten har bland annat betydelse för hur vi orkar med arbetet samt för vår hjärnhälsa, sömnens kvalitet, humöret, återhämtningen och hur vi känner och beter oss.

Motion läker depression effektivt
Enligt en ny god medicinsk praxis-rekommendation är motion en lika effektiv medicin mot depression som läkemedel eller terapi. Det beror på att utsöndringen av välbehagshormoner, det vill säga endorfiner, och signalsubstansen serotonin ökar när man rör på sig. Motion har en tydlig effekt på sinnesstämningen och orken. Kosten har en liknande effekt på produktionen av serotonin. Bra matvanor har klart hälsofrämjande verkningar och det har också måttlighet med alkohol.

Sömnstörningar gör en mottaglig för sjukdomar
Sömnens betydelse för en god hälsa betonas allt mer. Sömnstörningar inverkar bland annat på hormonerna och kroppens immunförsvar så att man blir mer mottaglig för infektioner. Sömnlöshet ökar också stressen. Till följd av sömnproblem råkar de mekanismer som reglerar aptiten i olag så att insulinresistens uppstår. Det leder i praktiken till att människor som sover för lite går upp i vikt och löper ökad risk för vuxendiabetes.

Uppdaterad 27.09.2017