Jarno Brandt är den bästa lantbruksavbytaren i Finland

Tävlingen om titeln Årets lantbruksavbytare 2015 vanns av Jarno Brandt. Finlands bästa lantbruksavbytare bor i Jämsä och arbetar som avbytare i Keuruu lokala enhet. Jarno Brandt har placerat sig bra också under tidigare år men det här var första gången som han vann tävlingen.

Efter uttagningar var det tio finalister som tävlade om det finska mästerskapet i avbytaryrket. Finalen ägde rum på lantbruksutställningen Farmari i Joensuu och på yrkesinstitutet Pohjois-Karjalan ammattiopistos undervisningsgård.

De allt större djurbesättningarna och den ökande användningen av datateknik i husdjursskötseln kräver att lantbruksavbytarna har synnerligen mångsidiga yrkeskunskaper.

Under tävlingen fick avbytarna visa upp sitt kunnande i krävande praktiska situationer och i form av teorifrågor på papper. Förmågan att sköta djur och hantera lantbruksmaskiner testades mångsidigt. Uppgifterna i samband med djurvälfärd och avbytarnas arbetarskydd stod i centrum. Mjölkningskunskaperna bedömdes från olika aspekter och mjölkningsuppgiften spelade också en avgörande roll för segern i tävlingen. Eftersom avbytaryrket samtidigt är kundservice bedömdes också interaktionsförmågan. Temat för i år var arbetshälsa.

– Den här typen av riksomfattande tävling är ett ypperligt tillfälle att mäta och utveckla yrkeskunskapen. Tävlingen främjar också växelverkan mellan läroanstalterna, lantbruksavbytarna och andra aktörer i branschen och gör yrket bekant för allmänheten, säger avbytarexpert Pia Lahin på LPA, som ordnat tävlingen.

De bästa i tävlingen premierades med presentkort som donerats av Lantbruksavbytarna rf, LPA och LokalTapiola samt medlemskap i Automobilförbundet.

Resultat

Placering     Namn              Lokal enhet       Poäng
1.Jarno BrandtKeuruu     226,25
2.Outi SiukoHuittinen     205,00
3.Anne KilponenAlavus     204,75
4.Hannu Hämäläinen   Tohmajärvi     198,50
5.Heidi RantamäkiTavastehus         196,75
6.Sari FinniläReisjärvi     195,25
7.Sari VerkkonenS:t Michel     188,25
8.Vesa OikarinenTervola     183,50
9.Jukka LaakkoSiikalatva     175,00
10.Pia IsomäkiSuupohja     156,00

 

LPA hade huvudansvaret för att ordna tävlingen. Samarbetspartner var Arbetshälsoinstitutet, Automobilförbundet, DeLaval, Faba, Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT, HKScan, Lantbruksavbytarna rf, LokalTapiola, MTK, ProAgria, Suomen Sikayrittäjät ry, Valio, Valio Itämaito, Ypäjän hevosopisto och naturbruksinstituten.

Tävlingen steg för steg från början av året
LOKALA TÄVLINGAR (januari 2015)
Det första skedet var en tävling som ordnades i de lokala enheterna för avbytarservice och var öppen för alla lantbruksavbytare. I detta tävlingsskede deltog 1 937 avbytare.

DISTRIKTSTÄVLINGAR (april 2015)
Totalt 100 avbytare kvalificerade sig för distriktstävlingarna, som ägde rum på tio naturbruksinstitut runtom i Finland. Under distriktstävlingarna fick avbytarna visa sitt kunnande i praktiska arbetsuppgifter. Den bästa i varje distriktstävling gick vidare till finalen i Joensuu.

Ytterligare information
Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA
Avbytarexpert Pia Lahin, pia.lahin(at)mela.fi