Suojavaatteet

Työvaatteen tulisi olla mukava, luja ja helppohoitoinen. Siinä on oltava liikkumisväljyyttä ja sen on suojeltava kylmältä, kuumalta, pölyltä, kosteudelta, lialta ja kemikaaleilta. Työvaatteissa ei saa olla roikkuvia nauhoja tms. etteivät ne tartu koneisiin tai laitteisiin. Liiallinen vaatemäärä tekee työnteosta epämiellyttävää.

Valinta
Lämpöolojen ja työn raskauden vaihdellessa toimiva työvaatetus kootaan monikerrosperiaatteella, jolloin sen lämpimyyttä on helppo säädellä lämpöolojen ja toiminnan tason mukaan. Lämmöneristävyys riippuu pääasiassa vaatteiden sisältämästä ilmamäärästä. Vaatteen on oltava väljä, jotta kehon, vaatteen ja eri vaatekerrosten väliin sekä kankaan sisään muodostuisi lämpöä eristävä kerros. Tuuli ohentaa tätä ilmakerrosta, jolloin lämmöneristävyys ja suojaavuus alenevat merkittävästi. Hien tiivistyminen vaatekerroksiin alentaa myös lämmöneristävyyttä. Tuuli ja kosteus yhdessä voivat vähentää eristävyyttä jopa 80 prosenttia.

Kerrospukeutuminen
Työvaatekokonaisuus muodostuu useasta eri kerroksesta, joilla kaikilla on oma tehtävänsä. Alusvaatekerros säätelee lämmön ja kosteuden siirtymistä uloimpiin vaatekerroksiin. Sen pitää olla miellyttävä ihoa vastaan. Vältä puuvillaisen alusvaatteen käyttämistä, koska se varastoi kosteuden ja on märkänä raskas ja kylmä. Näin ollen puuvillainen alusasu sopii kylmään vain kun työskennellään kevyesti. Alusvaatteiden materiaalina on hyvä käyttää esimerkiksi polyesteri- tai polypropeeniseoksia. Välikerros lämmittää ja siirtää kosteutta vaatetuksen ulompiin kerroksiin. Materiaalina parhaita ovat polyesterifleese tai villaseokset. Myös puuvillaflanelli sopii viileään, kosteutta siirtävien alusvaatteiden päälle. Oikeanlaisia alus- ja välikerrastoja saa mm. urheilutarvike- ja retkeilyliikkeistä.

Päällimmäinen sileä kerros suojaa lialta, pölyltä ja kosteudelta sekä tuulelta. Päällyskerroksen valinnan ratkaisevat olosuhteet. Kuivissa ja kylmissä olosuhteissa työvaatteeksi sopivat hengittävät ja tuulelta suojaavat perinteiset työvaatekankaat, kuten polyesteripolyamidisekoitteisesta (esim. Enstex) kankaasta valmistettu koko- tai avohaalari. Myös pinnoitetut kankaat ovat veden ja tuulen pitäviä, mutta päästävät kuitenkin hien ulos.

Kerrospukeutumisen periaatteet pätevät myös kehon ääreisosiin kuten käsiin ja jalkoihin, koska ne jäähtyvät herkästi.

Erikoiskankaat
Perinteiset sadevaatteet ovat täysin hengittämättömiä. Näiden korvaajiksi on kehitelty tuulen ja veden pitäviä kalvoja, jotka voi laminoida lähes minkälaiseen kankaaseen. ne pitävät hyvin tuulta ja ovat silti hengittäviä. Työvaatteessa näitä materiaaleja käytetään suojaamaan esimerkiksi hartioita ja selkää kastumiselta. Ohjeiden mukaan hoidettuna ne pitävät myös vettä. Pinnoitettuja kankaita työvaatteissa käytetään vain sade- ja talvivaatteissa sekä käsineissä ja jalkineissa. Metsurin vaatetuksessa mm. käytetään yhä enemmän erikoispinnotteita.

Vahvikkeet
Eniten kuluvissa kohdissa, kuten polvissa, reisissä, lahkeissa ja kyynärvarsissa on hyvä olla lisävahvikkeet parantamassa kestävyyttä. Polvillaan työskentely helpottuu, jos housuissa on polvitaskut, joihin voi laittaa pehmusteet.

Erikoistyövaatteet
Erityisiä työvaatteita tarvitaan mm. torjunta-aineiden ja säilöntäaineiden käsittelyssä. Kertakäyttöhaalarit, kasvojen suojain, hengityksensuojain ja nitriilikäsineet sopivat työvaatetukseksi näihin töihin. Moottori- ja raivaussahaa käytettäessä tarvitaan turvahousut tai turvahaalarit, joissa on viiltosuojat, kypärä, kuulonsuojaimet ja metsurin saappaat sekä käsineet. CE-merkinnät kannattaa katsoa myös työvaatteista.

Huolto
Koska maatiloilla työ- ja suojavaatteet pestään ja huolletaan kotona, on kaikki vaatekappaleet voitava pestä kotipesukoneessa vähintään 60 asteen lämpötilassa. Pesun yhteydessä on hyvä tarkastaa työvaatteiden kunto ja tarvittaessa korjata reiät, saumojen ratkeamiset ja rispaantumiset, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteitaja heikentää vaatteiden suojausta. Tiettyjä työvaatteita, kuten turvahousujen viiltosuojia ei kuitenkaan pidä korjata itse, sillä niiden suojausteho voi huonontua.

Päivitetty 06.02.2013