Apua kriisitilanteisiin

Kriisitilanteessa voi soittaa mihin tahansa kriisipuhelimeen. Puhelimesta ohjataan oikeaan osoitteeseen. Jos tuntuu, että eläinten hoito kärsii, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja lomituspalveluihin. Sairauden aiheuttaman työkyvyttömyyden perusteella sijaisapua voidaan myöntää ilman lääkärintodistusta enintään seitsemän päivää. Lääkärintodistuksen perusteella sijaisapu voi jatkua pidempään.

Valtakunnallinen kriisipuhelin
Valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111 auttaa lähes kellon ympäri apua tarvitsevia. Jos voimat ovat lopussa, kannattaa hakea apua.

Kriisikeskukset
Kriisiapua saa myös paikallisesta Mielenterveysseuran ylläpitämästä kriisikeskuksesta. Kriisikeskuksen asiakas voi olla kuka tahansa henkilö, pariskunta, perhe tai ryhmä. Asiakkaat voivat saapua nimettömästi, ja heidän oma kokemuksensa on yksilöllisen työskentelyn lähtökohta. Tapaamiset ovat luottamuksellisia ja yksityisyyttä kunnioittavia. Mahdollisuus kriisiasumiseen on Kemin, Kuopion, Salon ja Vammalan kriisikeskuksissa. Käynnit ovat maksuttomia.

Rikosuhripäivystys
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa vaikuttamalla ja tuottamalla tukipalveluita. Päivystystä ylläpitävät monet järjestöt.
Yhteyden palveluun saat joko puhelimitse 116 006 tai täyttämällä ja lähettämällä yhteydenottopyynnön. Voit keskustella myös verkossa.

Lyömätön linja
Lyömätön Linja tarjoaa apua väkivaltaa läheisiään kohtaan käyttäneille miehille. Asiakkaaksi voi tulla varaamalla puhelimitse ajan yksilötapaamiseen.

Turvakodit
Turvakoti on tarkoitettu perhe- tai lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille, jotka tarvitsevat tukea väkivallasta selviämiseen sekä väliaikaisen asuinpaikan. Turvakotien tavoitteena on väkivaltakierteen katkaiseminen, sen seurausten hoitaminen ja väkivallan ennaltaehkäiseminen. Turvakodit tarjoavat kriisiapua ja välittömän suojan sekä mahdollisuuksien mukaan pitkäjänteistä tukea perheväkivaltaa kokeneille.

Turvakoteja on seuraavilla paikkakunnilla: Rovaniemi, Oulu, Raahe, Kokkola, Vaasa, Pori, Jyväskylä, Imatra, Tampere, Lahti, Turku, Espoo, Vantaa ja Helsinki.

Vertaistukiryhmät kriisitilanteessa
Suomen Mielenterveysseura järjestää voimauttavaa vertaistukea vaikeissa elämäntilanteissa ja kriiseissä.

Päivitetty 25.06.2019