Maatalouslomittajakilpailu

Mela järjestää maatalouslomittajakilpailun yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, joita ovat mm. Maatalouslomittajat ry, Valio ja luonnonvara-alan oppilaitokset.  Lomittajakilpailu on koulutustapahtuma. Mela toivoo, että mahdollisimman moni maatalouslomittaja voisi osallistua tähän kilpailuun. Kilpailukysymyksiin on koottu lomitustyöhön keskeisesti liittyviä tekijöitä. Kilpailumateriaali toimii koulutustapahtumana lomittajille.

Kilpailu voidaan järjestää esimerkiksi työkokouksen yhteydessä. Toivomme, että lomahallinto hyödyntää kilpailun koulutustilaisuutena sekä ammattitaidon ja tietotason kartoituksena.

Kilpailu on kolmivaiheinen; paikallisyksikkökarsinta, aluekilpailu ja valtakunnallinen finaali. Alkukeväästä lomittajat kilpailevat paikallisyksiköissään. Näissä kilpailuissa vastataan kirjallisiin kysymyksiin, jotka koskevat eläinten terveydenhuoltoa, ruokintaa, lypsytyötä, työturvallisuutta, tuotelaatua, koneiden käsittelyä, asiakaspalvelua, lomituslainsäädäntöä ja työsuhdeasioita.

Maatalouslomittajat kilpailevat lomittajantyötaidoissa kymmenessä luonnonvara-alan oppilaitoksessa järjestetyissä alueosakilpailukarsinnoissa. Jokaisen osakilpailun paras pääsee kesällä maatalousaiheisessa näyttelyssä järjestettyyn finaaliin. Finaalin voittaja on Vuoden maatalouslomittaja.

Maatalouslomittajien työ on vaativaa ja arvostettua sekä maatalousyrittäjien että maatalouslomittajien keskuudessa. Karja on ruokittava ja hoidettava joka aamu ja ilta. Ilman ammattitaitoista ja vastuuntuntoista lomittajaa maatalousyrittäjä ei pääse irtautumaan karjanhoidosta lomalle perheensä kanssa. Ilmoitus maatalouslomittajan tulosta on iloinen uutinen tilalla.

Maatalouslomittajina työskentelee tällä hetkellä n. 3 500 henkilöä. Maatalouslomittajan työ on tekijänsä mielestä vaihtelevaa ja itsenäistä. Työvaiheiden korvaaminen automatiikalla ja suurentuvien karjamäärien vuoksi sekä pää että hartiavoimat tulevat käyttöön työssä. Kaikesta tekniikasta huolimatta ammattilomittajat pitävät eniten työssään silti sekä ihmisten ja että eläinten kanssa työskentelyä. Ammatissa voi myös erikoistua sillä mm. hevosten määrä tiloilla lisääntyy jatkuvasti.

Päivitetty 29.12.2016