Verotus

Työeläkkeet ovat verotettavaa tuloa. Tarvitset veron ennakonpidätystä varten eläketulon verokortin.

Eläkkeen alkaessa
Tarvitset eläkettä varten uuden verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa. Tilaa eläketulon verokortti heti sen jälkeen kun Mela on antanut päätöksen eläkkeestä. Eläkkeestä peritään veroa 40 % siihen asti, kunnes Mela on saanut eläkeverokortin. Hankkimalla eläketulon verokortin varmistat, ettei eläkkestäsi pidäetä veroa liikaa tai liian vähän.

Eläketulon verokorttia varten tarvitset alkavaa eläkettä koskevan päätöksen. Lisäksi tarvitset tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä. Verohallinto toimittaan verokortin suoraan Melaan.

Uuden verokortin voit tilata

  • Verohallinnon nettisivuilta vero.fi
  • puhelimitse 029 497 000 (ma–pe klo 9–16.15)
  • verotoimistosta.

Eläkkeen ollessa jo maksussa
Seuraavina vuosina Mela saa ennakonpidätystiedot suoraan verottajalta. Voit pyytää verottajalta uuden verokortin, jos ennakonpidätys on liian suuri. Veroprosentin korotuksen voit tehdä ilman verottajaa Melan sähköisissä asiointipalveluissa tai soittamalla Melaan.

Jos olet alkanut saada eläkettä loppuvuodesta, eläketiedot eivät ole ehtineet Verohallintoon ajoissa. Tällaisissa tapauksissa sinun on hankittava seuraavan vuoden eläkeverokortti itse.

Jos eläkkeesi muuttuu kesken vuotta
Verohallinto ei saa tietoa siitä, jos eläkkeesi muuttuu kesken vuotta. Silloin sinun täytyy itse huolehtia verokortin muuttamisesta. Tarvitset uutta verokorttia varten päätöksen muuttuneesta eläkkeestä sekä selvityksen alkuvuoden muista tuloista. Verohallinto toimittaa uuden verokorttisi suoraan Melaan.

Mela käyttää vanhaa veroprosenttia vielä tammikuussa
Uudet verokortit tulevat voimaan yleensä helmikuun alusta. Edellisen vuoden verokortti ja veroprosentti ovat siis voimassa vielä tammikuussa.

Lisätietoja eläkkeen verotuksesta saat osoitteesta vero.fi.

Päivitetty 16.01.2019