Hakeminen

Kun sairastut, mene heti lääkäriin. Kerro tarvittaessa lääkärille, että Mela-sairauspäivärahaa maksetaan myös viikonlopun ajalta.

Sairausloman pituus 
Jos sairauslomasi kestää enintään sairausvakuutuksen omavastuuajan (sairastumispäivä + 9 arkipäivää, joihin lasketaan mukaan lauantait), täytä Mela-sairauspäivärahahakemus ja lähetä se postitse Melaan. Liitä mukaan lääkärintodistus.

Voit hakea Mela-sairauspäivärahaa myös sähköisesti kirjautumalla asiointipalveluihin henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Toimita lääkärintodistus Melaan postitse tai faksilla.

Halutessasi voit ottaa yhteyttä Mela-asiamieheen tai käydä hänen vastaanotollaan täyttämässä hakemuksen Mela-sairauspäivärahasta. Ota mukaan lääkärintodistus.

Mela-sairauspäivärahan hakuaika on 6 kuukautta.

Hakemus Kelaan
Jos sairauslomasi on pidempi kuin sairastumispäivä + 9 arkipäivää (lauantait lasketaan mukaan), tee hakemus Mela-sairauspäivärahasta Kelan toimistossa samalla, kun haet sairausvakuutuksen päivärahaa. Rastita Kelan hakemuslomakkeelta MYEL-vakuutetun päivärahaa omavastuuajalta koskeva kohta. Päivärahan hakuaika on tällöin 2 kuukautta.

Liitä sairauslomatodistus hakemukseen. Hae myös sairaanhoidon kulukorvaukset Kelasta. Kulukorvausten hakuaika on 6 kuukautta.

Jos jaksat työkyvyttömyydestäsi huolimatta tehdä työtä osa-aikaisesti, sinun on mahdollista saada osa-aikatyön ajalta Kelan maksamaa osasairauspäivärahaa. Lue lisää.

Päiväraha MYEL- ja YEL-tulosta
Jos sinulla on maatalousyrittäjän eläkevakuutuksen (MYEL) lisäksi yrittäjän eläkevakuutus (YEL), tee myös alle 9 arkipäivää sairastumispäivän lisäksi kestävästä sairauslomasta hakemus Kelaan. Rastita hakemuksesta maatalousyrittäjän ja yrittäjän päivärahan hakemista koskevat kohdat.

Hae sairauspäivärahaa Kelasta 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Voit tehdä sairauspäivärahahakemuksen myös Kelan asiointipalvelujen kautta. Kirjaudu palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi tai sähköisellä henkilökortilla. Lisää tietoa saat Kelan nettisivuilta www.kela.fi.

Päivitetty 02.08.2018