Pää

Maatilalla päähän kohdistuvia tapaturmia sattuu rakennustöissä, puutavaran teossa, lähikuljetuksessa ja lypsytyössä. Suojakypärää käytetään eniten metsätöissä. Metsurin suojakypärä on normaali suojakypärä, johon on kiinnitetty kuulonsuojaimet, silmikko ja mahdollisesti niskasuoja. Niskasuoja, silmikko ja kuulonsuojaimet voidaan irrottaa kypärästä, jos niitä ei joissain töissä tarvita.

Teollisuuskypärän kuori valmistetaan muovista tai lujitemuovista. Kuoren sisäpuolelle on kiinnitetty panta ja siihen päähihnat. Sisäosat vaimentavat iskua ja jakavat sen koko päälaen alueelle. Pään ja kypärän väliin jää vapaa ilmatila. Kypärässä on yhtenäinen kuoriosa ja irrotettavat sisäosat, jotka voi säätää pään koon mukaan niskahihnasta. Joissain kypärissä niskahihnaa säädetään ruuvista, jota on helppo pyörittää hanskat kädessä.

Kypärän hihnastossa on myös muita säätömahdollisuuksia kuin pään ympärysmitta. Useissa kypärissä voidaan säätää mm. syvyyttä. Kypärän kuoriosan ja sisäosien väliin jäävä tyhjä tila on tärkeä, sillä huomattava osa elimistön lämmönvaihdosta tapahtuu pään kautta.

Jos kypärään kohdistuu voimakas isku, se tulee vaihtaa. Kuluminen ja likaantuminen heikentävät myös hihnoja. Sisäosat suositellaan vaihdettavaksi noin vuoden välein.

Käyttöaika ja huolto
Jos kypärä on kulunut tai siihen on osunut voimakas isku, se täytyy vaihtaa. Kuluminen ja likaantuminen voi heikentää myös hihnoja . Sisäosat suositellaan vaihdettavaksi noin vuoden välein. Ajan mittaan suojakypärän kuoriosa haurastuu. Silloin kypärä rikkoutuu helposti eikä anna riittävää suojaa. Mikäli kypärä ritisee tai siihen tulee hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen. Kypärän turvallisen käyttöajan voi arvioida valmistajan antamien ohjeiden perusteella.

Kypärässä on myös usein tarra, johon kannattaa merkitä käyttöönottopäivä. ABS-kypärien käyttöikä vaihtelee yhdestä viiteen vuoteen. Viiteen vuoteen päästään satunnaisessa sisäkäytössä, pariin vuoteen ulkotöissä. Jos kypärää säilytetään voimakkaassa auringonvalossa, se kestää vain vuodesta puoleentoista. Kypärä voidaan pestä laimealla saippualiuoksella tarpeen vaatiessa. Liuottimia, bensiiniä tai vastaavia aineita ei pidä käyttää. Myös tarrat, teipit tai maali saattavat vahingoittaa kypärän materiaalia.

Päivitetty 06.02.2013