Näkö

Maataloudessa tyypillisiä silmävammojen aiheuttajia ovat metallin työstö, säilöntäaineiden ja muiden kemikaalien käyttö, sekä risujen ja oksien iskut. Myös painepesurin voimakas vesisuihku aiheuttaa helposti silmävaurion.

Silmiensuojaimia on useita tyyppejä: suojalaseja, kasvojensuojaimia sekä suojainyhdistelmiä. Parhaiten maatalouskäyttöön soveltuvat yleensä kasvojensuojaimet. Maataloustyössä suojaimen käyttötarve on yleensä lyhytaikainen.

Metsätyössä ja hitsaustyössä tarvitaan näihin töihin suunnitellut silmiensuojaimet. Kaasuhitsauksessa sopiva lasien tummuus on 5–7, valokaarihitsauksessa 10–13 ja plasmaleikkauksessa 11–13. Suojaimen on sovittava kasvojen muotoon, eikä suojain saa rajoittaa liiaksi näkökenttää. Kokeile eri malleja ennen hankintaa.

Huolto
Kun suojaimen lasi likaantuu, se pestään käsitiskiaineella, ettei se naarmuunnu. Samea suojain haittaa työtä ja aiheuttaa vaaratilanteita. Suojaimet on pestävä riittävän usein. Huurtumista voidaan estää erilaisilla huurteenestoaineilla. Suojaimia tulee säilyttää sopivassa paikassa ja pölyltä suojattuna, esimerkiksi suojainkaapissa lähellä käyttöpaikkaa.

Päivitetty 04.02.2013