Kädet

Suojakäsineet suojaavat käsiä mekaaniselta vaurioitumiselta, kemikaaleilta, kuumalta, kylmältä ja kosteudelta. Hyvät suojakäsineet eivät haittaa työtä. Niiden malli, materiaali ja suojausominaisuudet valitaan työn vaatimusten mukaan.

Käsitapaturmia aiheuttavat varsinkin koneet ja työkalut. Ruhjeet, hiertymät, viilto- ja leikkuuhaavat, palovammat ja syöpymät ovat varsin yleisiä käsivammoja.

Valinta ja käyttö
Valinnassa on varmistettava, että suojakäsineet sopivat käyttötarkoitukseensa. Kemikaaleilta ja kosteudelta suojaudutaan muovi- ja kumikäsineillä. Kemikaalin myyntipäällyksessä tai käyttöturvallisuustiedotteessa ilmoitetaan suojakäsineen oikea materiaali.Kumi saattaa aiheuttaa allergiaa, joten PVC tai muut muovimateriaalitovat turvallisempi vaihtoehto. Vuorittomat käsineet ovat suositeltavia niiden helppohoitoisuuden takia. Hiostavien muovi- ja kumikäsineiden kanssa tulisi käyttää puuvillaisia aluskäsineitä.

Käsineiden oikeasta valinnasta löytyy tietoa Famonin Internet-sivuilta.

Huolto
Käytön jälkeen muovi- tai kumikäsineet pestään ennen niiden riisumista. Sen jälkeen ne käännetään ylösalaisin eli pestään sisäpuolelta ja laitetaan kuivumaan. Rikkoutuneet käsineet on vaihdettava uusiin, koska niiden sisään pääsevät kemikaalit lisäävät ihon ärsytystä. Vaihda käsineet myös, jos kemikaaleja on päässyt käsineiden sisäpuolelle. Muovi- tai kumikäsineitä ei saa kuivata patterilla tai auringonvalossa. Nahkakäsineiden annetaan kuivua huoneenlämmössä. Tekstiili- ja aluskäsineet pestään normaalin pyykin tavoin esimerkiksi pesukoneessa.

Säilytys
Suojakäsineitä ei saa säilyttää likaisilla työpöydillä tai lattioilla, koska niihin voi roiskua käsiteltäviä kemikaaleja. Uudet käsineet säilytetään viileässä tai huoneenlämmössä auringonvalolta ja pakkaselta suojattuna, jotta materiaalit eivät haurastuisi.

Tarkempia ohjeita käsineiden valinnasta ja niiden pesemisestä löytyy käsineiden suojapakkauksista. Ohjeet kannattaa lukea huolellisesti.

Päivitetty 06.02.2013