Jalat

Yleisimpiä maatalouden töitä, joissa tarvitaan suojajalkineita ovat metsätyöt, karjanhoitotyöt ja rakennustyöt. Karjanhoitotyössä saappaiden tulee kestää maidon ja säilöntäaineiden syövyttävää vaikutusta. Pohjan materiaaliin ja nastoitettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Turvajalkineessa on varvassuojus, joka suojaa putoavilta esineiltä. Turvajalkineen pohjassa voi olla myös teräspeltinen naulaanastumissuojus. Metsurin turvajalkineessa on lisäksi viiltosuoja. Se suojaa jalkapöytää, nilkkaa ja säärtä teräketjun viillolta. Viiltosuojaimen kuidut lähtevät teräketjun mukaan ja tukkivat ja pysäyttävät ketjun.

Valinta ja käyttö
Turvajalkineiden perusmallit ovat puolikenkä, varsikenkä ja saapas. Puolikenkä sopii hyvin sisäkäyttöön. Varsikenkä tukee paremmin ja suojaa nilkkaa nyrjähdyksiltä. Nauhakiinnitys antaa yleensä parhaan tuen. Saapas suojaa myös säärtä ja pohjetta.

Maataloustyössä jalkine kastuu usein. Siksi turvasaapas sopii hyvin maatalouskäyttöön. Materiaalivaihtoehtoja ovat kumi, muovi ja polyuretaani. Turvasaappaan on hyvä olla mahdollisimman kevyt. Polyuretaanisaappaat ovat kaikkein kevyimpiä. Peltotöissä, pajassa ja ulkotöissä turvajalkineeksi sopii nahkainen varsikenkä. Karjanhoitotöissä saappaiden tulee kestää maidon ja säilöntäaineiden syövyttävää vaikutusta.

Huolto ja säilytys
Säilöntäaineet ja muut kemikaalit haurastuttavat kumijalkineita. Jalkineet on hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen. Ne on säilytettävä paikassa, jossa ne kuivuvat sisältä käyttöjen välillä. Irtopohjalliset otetaan pois saappaista kuivumisen ajaksi. Kaikki jalkineet kuivataan enintään 37 asteen lämpötilassa.

Nahkajalkineetkäsitellään ajoittain hoitoaineella, joka estää kosteuden imeytymisen nahkaan. Jalkineet on säilytettävä hyvin ilmastoidussa tilassa, jotta kosteus haihtuu niistä. Ne tulee myös suojata auringonvalolta ja säilyttää sellaisessa asennossa, että ne eivät puristu tai väänny. Jalkineita, joiden pohja on kulunut, ei pidä käyttää.

Muista hygienia! Jalkineiden käyttömukavuus lisääntyy, kun vaihdat puhtaat sukat päivittäin tai jos hikoilet runsaasti, useammin. Kuivata jalkineet työpäivien välillä kunnolla. Käytä vaihtoparia ja vuorottele jalkineita aina joka toinen päivä. Hyvä apukeino hikoiluun on jalkatalkki. Puhdista aina jalkineet niiden likaannuttua. Näin jalkineet pysyvät kauemmin käyttökelpoisina ja toimivina.

Päivitetty 06.02.2013